Revolution Music (DK)

Grade: 4,5/6


Compos Mentis udgav for nogle år siden debuten, “Fragments of a Withered Dream” som undertegnede kun sporadisk udforskede. Mestendels fordi stilen med et dominerende keyboard og en black inspireret vokal ikke rigtig var (Datid) mig. Nogle år tungere og mere moden (Det gælder sådan set både mig og Compos Mentis) er Compos Mentis tilbage på fornyet styrke, med en skive der virker gennemarbejdet og udtænkt.
Det lyriske tema kredser om Helvede og Skabelse, og jeg har sjældent læst så gennemførte tekster fra et dansk band. (For yderligere info, hør interviewet med Andreas (Trommer) andetsteds på siden).

Musikken er death inspireret black metal med en masse melodi, og keyboardet dominerer, men er ikke irriterende. Jesper på sang, er i starten lidt irriterende med hans monotone og skingre vokal, men med tiden falder han egentlig fint sammen med musikken.
Compos Mentis formår over pladens ca. 50 minutter at trække lytteren igennem nogle rigtig fængende melodier, som dog for mit vedkommende først satte sig efter en halv snes gennemlytninger. Grunden til dette er nok vokalen og keyboardet, som jeg, indrømmet, havde det lidt svært med. Men eftersom melodierne blev mere ”kendt” i mit hoved, faldt de andre ting ligesom på plads.
Når alt dette er sagt, skal det siges at de rent faktisk godt kan spille, de 5 gutter. Melodierne, som jo i visse kredse er et fy-ord, er altså også rigtig gode. Godt hjulpet på vej at det 45-mand store kor, der dukker op hist og her på cden, er jeg faktisk efterhånden blevet overbevist om Compos Mentis' kvaliteter.
Lyden på albummet er dog en anelse tynd, og der er nogle få numre, som ikke besidder de samme kvaliteter som f. eks: ”Portrait of an Attempted Escape”, ”The Mind's Eye” eller de 2 episke sluttere, og skivens absolut bedste numre, som vel egentlig hænger sammen:”Tale of the Shadow” og ”Gehennesis”. Men udover disse små ankepunkter leverer Compos Mentis en fuldfed Black/death udgivelse helt i tråd med, hvad der ellers bydes på i denne genre.
Normalt ikke min kop øl, men Compos Mentis får det til at smage bedre.