Clonemetal (DK)

Grade: 4/6


Compos Mentis er et dansk femkløver, der blander dyster, melodisk dødsmetal med grovy riffs og iørefaldende melodilinier. Bandet stammer helt tilbage fra 1996, men først i 1999 blev der tilføjet en pianist til besætningen, og bandets nuværende profil blev etableret. I 2003 kom det overbevisende debutalbum, " Fragments of a Withered Dream", som fik anmelderroser over hele linien både nationalt og internationalt.

Nu er de hårdtslående danskere tilbage igen med endnu en dyster skive, "Gehennesis", denne gang udgivet på det danske Mighty Music. Efter sigende skulle albummets titel være et ordspil over "Gehenna" (helvede) og "Genesis" (skabelse) og netop disse temaer går igen i teksterne på de forskellige skæringer.

"Gehennesis" er produceret i ZigZound-studiet, og lyden er i sandhed storladen, indbydende og fængende. Det er velpoleret metal, som stadig bevarer den rå og ufortyndede energi, så de små nakkehår rejser sig. Det er et meget meget flot album, og helheden gøres komplet af et meget flot (men mega-klamt og dystert) albumcover.

Generelt byder det musikalske materiale på intelligente og overraskende temposkift, og Andreas Posselt er virkelig en god trommeslager der kan det der med at spille "for-sindssygt-hurtigt-dobbelt-stortromme" som ligger som perler på en snor. Til gengæld går det en smule galt for ham i "In the Womb of Winter", hvor rytmen (en tysker-polka-metal-rytme) vælter en smule i mellemspillet. Og ja, det er ærgerligt, for det ødelægger desværre noget af visionen af bandets dygtighed.

Jesper Heinsvig er manden bag den onde vokal, og han growler godt, det må man sige. Desværre synes jeg, at det går hen og bliver en smule monotont og uartikuleret at høre på, hvilket han selv prøver at råde bod på i tracks som f.eks. "Portrait of an Attempted Escape", hvor han rent faktisk synger en smule. Virkningen er dog ikke så god som tilsigtet, da pitchet ikke er helt rent, og det er klart noget, Hr. Heinsvig skal arbejde med, efter min mening, da det ville løfte stemningen yderligere med mere sungen vokal.

Albummet rummer i øvrigt flotte korsekvenser (med et 45 mand stort kor), smygende synth-linier, iørefaldende og catchy riffs og flotte effekter, som alt i alt gør "Gehennesis" til en flot lytteoplevelse, som man skal unde sig selv. Compos Mentis skaber et flot musikalsk univers i international høj klasse. -maria