Clone Metal (DK)

Grade: 3/6


Danske Compos Mentis har huseret i toppen af den hjemlige demo-scene i et par år nu, og derfor synes det på høje tide og i øvrigt fuld fortjent, at det Amerikanske selskab Lost Disciple Records har bidt på krogen og nu udgiver Compos Mentis´ debut 'Fragments of a Withered Dream'.
Det første man noterer sig ved Compos Mentis er forsanger og guitarist Jesper Heinsvig, der synes at være en mere end stor At the Gates fan, for hans bidske køtervokal lyder meget hen ad den frenetiske stil Thomas Lindberg lagde for dagen i de glade At the Gates dage.
Rent musikalsk er Compos Mentis dog noget mindre thrashede og aggressive end At the Gates, da brugen af keyboard og melankolske melodier i højere grad associerer Compos Mentis med den for tiden så populære melo-death genre.
Uagtet at jeg rent personligt er ved at være træt af overdrevent keyboard-inficeret melo-death metal, må jeg dog medgive, at Compos Mentis´ keyboardspiller Bo Damgaard tydeligvis er en glimrende og kompetent musiker, der kan sit kram; ja rent faktisk spiller hele bandet ganske upåklageligt.
Albummets helt klare højdepunkt er uden tvivl 'Within Me', hvor der virkeligt bliver gået til makronerne med tornadoagtige blast-beats delikat krydret med tungere, mere melodiske passager. Sådan bør og skal melodisk death metal med bid i lyde!
Men også numre som den storsvingende 'Temptation', den lettere melankolske 'Dead Among the Dead' og den rockede 'The Prophecy' indeholder kvaliteter som bedømt ud fra genrens egne præmisser burde kunne tilfredsstille selv den mest kræsne melo-death fan.
I realiteten er Compos Mentis efter min mening med 'Fragments of a Withered Dream' allerede fuld på højde med et andet og på papiret mere erfarent Dansk band som Withering Surface, der tilnærmelsesvis spiller den samme type melo-death som Compos Mentis ligeledes excellerer i.
Compos Mentis kan med andre ord godt tillade sig at være stolte af 'Fragments of a Withered Dream', da det er et solidt og velspillet debutalbum, og at jeg nøjes med at tildele 3 store C´er skal mere tages som udtryk for undertegnedes generelle aversion imod melo-death genren som helhed, end som en egentlig kritik af Compos Mentis. Er man derfor fan af genren og vil støtte et talentfuld Dansk band på vej frem, kan man roligt tilføje et C til den uddelte karakter og tjekke albummet ud ved førstkommende lejlighed, for selvom 'Fragments of a Withered Dream' ikke just tilfører genren nye og hidtil uhørte elementer, beviser det dog at Svenskerne ikke nødvendigvis har patent på at spille melodiøs death metal på højt håndværksmæssig plan.
-byrial