Metalzone (DK)

Grade: 6/6


I mine øjne har Compos Mentis i mange år været et af de mest undervurderede bands på den danske metalscene. Især deres sidste album, ”Gehennesis”, var en ren perle, der for mig står som en af de bedste danske metal udgivelser de sidste 10 år. Bandet er efter to år tilbage med ”Our Kingdom Of Decay”. Der har allerede været en kæmpe diskussion om coveret, der for mange folks vedkommende minder for meget om Metallica's ”...and Justice For All”. Der er ingen tvivl om, at der en kæmpe lighed, når man sidder, og sammenligner de to covere, men det er ikke noget, der kan hidse mig op. Det er et flot cover, men desværre set i en lidt anden udgave før, det er selvfølgelig en lille smule ærgerligt set i lyset af, at alt omkring udgivelsen virker meget gennemtænkt.

Temaet bygger på et Danmark i forfald. Derfor titlen ”Our Kingdom Of Decay”, hvor decay betyder forfald, men samtidig også udtales DK på engelsk. Albummet byder på fortællinger fra Danmarkshistorien, der ifølge bandet er blevet fortrængt. Således hører man om en barnemorder fra omkring 1920, hærværk på Den Lille Havfrue, den sindsyge Chritian VII, Assistens Kirkegård og Det hvide snit. Compos Mentis trækker stadig på de fængende melodier og det storladne lydbillede. Jeg er dybt imponeret over, de igen har formået at lave et album, hvor stor set alt går op i en større enhed. Den skiftende vokal og de vekslende musikalske kompositioner gør albummet til et bekendtskab, der aldrig bliver kedeligt.

Med al respekt for Strange Ears, så fatter jeg ikke, at bandet ikke er på et større selskab. De har et kæmpe potentiale og får stort set ros alle de steder, jeg kigger. Men selvfølgelig kan salget jo ikke være det store, så havde de jo nok været i en anden stald. Men det kan ikke være fordi, at musikken er for svær at synke, da det netop er de fængende melodier, der er i højsædet. Det gør albummet yderst lyttervenligt. Jeg har kun et lille minus, og det er som skrevet coveret, der godt kunne være en tand mere originalt, men det er ikke nok til at trække bandet ned fra den absolutte topkarakter. Der skal ske alvorlige ting og sager, hvis dette album ikke står øverst på min liste over årets album, når vi rammer slutningen af december.

Trackliste:

01 Ghost Song
02 Arusia
03 The 44th King
04 In the Garden of the Dead
05 White Cut, Red Blood
06 Lady's Bower
07 Infinite Fire
08 Mermaid Decapitation
09 Butcher's Bench
10 The Angel Maker
11 Kingdom of Dania