Metalzone (DK)

Grade: 5/6


Danske Compos Mentis henrykkede publikum såvel som kritikere med debuten "Fragments Of A Withered Dream" (2003), men det skulle alligevel tage bandet 4 år om at udgive efterfølgeren der blev opsnappet af det genopstandne danske pladeselskab Mighty Music. Både selskabets markedsføring, promomateriale og bandets egne udtalelser bevidner om en ualmindelig ambitiøs udgivelse der skal sikre bandet en endelig indtrængning på en dansk metalscene der efterhånden er internationalt meget velset og respekteret.

Compos Mentis indleder albummet med et brag i form af skæringen "The Drunken Diamond" hvis sælsomme titel og melodi dog er ganske bevidst med referencer til både Beethoven og den franske digter Arthur Rimbaud. Nummeret er på én og samme tid aggressivt, melodisk og tungt som ind i helvede, og lyrikken følger op herpå ved at være særdeles gennemtænkt og intelligent hvilket efterhånden er et særsyn i den danske metalscene.

Rent musikalsk forbliver den røde tråd intakt igennem pladens knap 52 minutters spilletid, og det kan allerede her røbes at Compos Mentis har begået noget nær en genistreg med deres fortolkning af melodisk deathmetal tilsat symfoniske elementer. Numre såsom "In The Womb Of Winther", "Downfall" og "Tale Of The Shadow" er alle en fryd for ørerne, og sidstnævnte har sågar et 45 mands stort kor inkorporeret hvilket skaber en unik lydkulisse og atmosfære. Endelig er måden hvorpå de symfoniske elementer er udført i form af ovennævnte kor og implementeringen af keyboard af høj, høj klasse og ditto er sammensmeltningen med fræsende trommer samt den fede og afvekslende vokal af Jesper Heinsvig.

Albummets titel "Gehennis" er ifølge bandet selv et ordspil mellem "gehenna" og "genesis" som betyder "helvede" og "skabelse". Titlen synes nøje udvalgt for med forelagte album har Compos Mentis netop skabt et sandt helvede hvis lækre produktion af Ziggy og Tue Madsen kun hæver den i forvejen ulidelige varme der jo kendetegner modstykket til visse religioners utopiske paradis.

Trackliste:

1. The Drunken Diamond
2. The Mind's Eye
3. In the Womb of Winter
4. Portrait of an Attempted Escape
5. Downfall
6. My Suicidal Valentine
7. Faustian
8. Circle of One
9. Tale of the Shadow
10. Gehennesis