Danishmetal (DK)

Grade: 4/6


I samarbejde med Ziggy og Tue Madsen færdiggjorde Compos Mentis deres nye album, efter at deres gamle pladeskab lukkede ned. Herefter forhandlede de med diverse selskaber, og valget endte på Mighty Music. Dermed blev "Gehennesis" én ud af Mighty Musics to første udgivelser efter genåbningen.

Rent lydmæssigt er der absolut intet at klage over på "Gehennesis". Med et stærkt grundlag (ZigZound-studiet) er lyden endt som forventet - i topklasse. Alt kommer til sin ret, og der er smæk på både trommer, guitar, vokal og de symfoniske virkemidler.

Albummets generelle koncept, både musikalsk, lyrisk og faktisk også rent visuelt er yderst gennemført og gennemtænkt. Lyrisk bliver der skabt en god rød tråd, og teksterne er generelt meget velskrevne. Det skal dog understreges, at trods de ambitiøse intentioner, kan det musikalske udtryk som helhed godt virke en smule uoriginalt. Dog er der da enkelte sange, der står ud som værende spændende i den musikalske udfoldelse. En sang som "Downfall" kommer mig til sinde, idet, at de musikalske virkemidler heri bliver brugt på en ret god og fængende manér.

Under en gennemlytning af "Gehennesis" ryger tankerne unægteligt i Sveriges retning. Specielt et band som Dark Tranquility dukker op imellem tankestregerne. Alt i alt vinder "Gehennesis" en masse på at have velskrevne tekster, et gennemført koncept og kompositioner af pompøse proportioner. Det hele falder dog en smule til jorden på grundlag af manglende originalitet. Selvom der bliver prøvet nogle nye ting af, virker albummet i sin helhed ikke så nyskabende som forventet, men fremstår, trods alt, som et helt igennem solidt album til fans af den melodiske/symfoniske genre.